2009-08-28 ? 09:34:38

v.11 (10+0)


I magen:

Nu är graviditetens allra mest kritiska tid över. Från den här veckan och fram till vecka 20 växer fostret mycket snabbt. Det växer i längd från 44-60 millimeter till cirka 19 centimeter i vecka 20. Vikten ökar under samma period från 8 gram till cirka 300 gram. För att en sådan tillväxt ska vara möjlig ökar blodkärlen i moderkakan både i storlek och i antal för att ge fostret tillräckligt med näring.

Könsorganens tillväxt sker också snabbt den här veckan. I början av veckan består könsorganen bara av lite vävnad. Sen utvecklas vävnaden till antingen en penis eller en klitoris och yttre blygdläppar. I slutet av veckan kan man se fostrets genitalier. Fostret kan röra på sig och huvudet utgör ungefär fostrets halva längd. 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

20 gram

45-48 mm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

 

Mamma:

Även om fostret kan röra sig så är det för tidigt för att du ska kunna känna dess rörelser. En del blir mindre illamående efter elva graviditetsveckor. Vissa kan känna en svag värk i nedre delen av revbenen - det är normalt och inget att oroa sig för.

Partner:

Att följa med på besöken på mödravårdscentralen är ett bra sätt att vara delaktig i graviditeten. Din partner uppskattar det garanterat.

Källa: www.barntotal.se




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: