2010-03-22 ? 00:21:21

Vecka 40 (39+0)


Jaha då går man in i sista veckan idag då, eftersom det bara är 5 dagar kvar till beräknad födsel.


Ditt barn

 

En egen vilja. "Det kanske är dags att göra entré ¿ eller kanske inte!" Vi vuxna älskar att planera vår tillvaro, men barn är inte alltid så noga med att hålla tiden. Så trots att du förväntar dig en ny familjemedlem den här veckan ska du inte bli besviken om ditt barn bestämmer sig för att stanna kvar i din varma och trygga kropp i ytterligare några dagar eller (i värsta fall) veckor. Om du går över tiden kommer din barnmorska att noga observera barnets viktökning och hur det reagerar på sammandragningarna, för att vara säker på att allt står rätt till.

Trångt om utrymme. Ditt barn ligger helt ihopkrupen inuti din livmoder. Den har inte så stort val – det är ganska trångt därinne nu. även efter födseln kommer barnets kropp förbli hopkurad i fosterställning några veckor, eftersom barnet vant sig vid denna trygga ställning. Om barnet ligger i sätesbjudning (fötterna eller rumpan nedåt), remmiteras du till specialistmödravården där försöker man få barnet att vända sig . Om det inte går kommer du att förlösas med kejsarsnitt.

"Knubbig?". Ditt barn har nu förmodligen nått sin slutgiltiga födelsevikt och -längd. Ett barn väger i genomsnitt 3400 gram och är 52 cm lång vid födseln (pojkar är något större än flickor). Eftersom barnet har producerat fett under de senaste månaderna består nu cirka 15 procent av dess kroppsvikt av fett, vilket kommer att hjälpa till att hålla barnet varmt i världen utanför livmodern.

även resten av barnet – organ och kroppssystem – är redo för ett liv utanför livmodern. Barnet har lagrat stärkelse i levern, och detta omvandlas till glukos efter födseln. Dessutom har barnet extra vätskeförråd. Precis som en kamel är det välutrustat för att klara sig genom förlossningen och dagen efter när din bröstmjölk börjar komma.



Din graviditet En fantastisk förvandling. När du nu befinner dig i graviditetens slutskede, ägna gärna en stund åt att reflektera över den otroliga förändring din kropp har genomgått under de senaste nio månaderna. Din livmoder är nu tusen gången större än vad den var när du befruktades! Och dina bröst har blivit två eller tre gånger större än innan du blev gravid, för att vara redo för amning. Varje bröst väger nu cirka 700 gram mer.

Njut av den sista tiden. Var inte orolig om värkarna inte har satt igång vecka 40. även om du går över tiden anses det inte som onormalt sent förrän vecka 42. även om du antagligen längtar efter att få se ditt barn, försök att slappna av, och använd de sista dagarna till att pyssla om dig själv. Unna dig lite fotvård eller hyr en bra film. Läs en bok från pärm till pärm. När ditt barn väl är fött kommer du att ha fullt upp dygnet runt, och då kan det vara svårt att få tid för sig själv.

Barnets exakta ålder. När ditt barn har fötts kommer du kanske märka att barnets verkliga ålder skiljer sig något från det du räknat med, baserat på din sista menstruation eller tidpunkten för befruktningen. Direkt efter födseln kommer en barnläkare eller barnmorska att uppskatta barnets gestationsålder, utifrån fysiska faktorer och neurologisk utveckling. Det är intressant att jämföra dessa datum!



Egna tankar:

Jaha, förhoppningsvis sista veckan nu då.
Är alldeles för trött och mörbultad för att ens reflektera över graviditeten, känns som om man har det jobbigaste kvar. Vilket är väntan på vår kille, särskilt om jag går över tiden! Ser fram emot förlossningen, kommer vara en fantastiskt spännande upplevelse som för vår kille till oss.
Känns helt galet att loppet av några dagar så har vi honom här. Den där lilla bebisen som växt upp från en liten cell till en riktig människa, en riktig människa med 10 fingrar och 10 tår, förhoppningsvis!
Ska bli helt underbart att få titta på honom och att få känna på honom. Se om han har sin pappas fina bruna ögon och min tjocka näsa, eller mina blåa ögon och hans raka fina näsa.
Men mest av allt, ska bli helt underbart att bara få hålla honom!
Vi längtar så efter dig, mer och mer för varje dag!

Kommentarer
J U L I E

6 dagar kvar är det väl för din del? :p

2010-03-22 @ 21:27:05
URL: http://juulieee.blogg.se/
J U L I E

hehe ja det måste vara så... Tur att man kommer undan me sånt nu :-p sedan är d amningshjärna som man får skylla på ;-p

2010-03-23 @ 00:09:40
URL: http://juulieee.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: