2010-03-01 ? 13:01:31

Vecka 37(36+0)

Idag är det bara 3 veckor och 6 dagar till beräknad födsel, shit! :)



Väkommen tillb













Ditt barn

Vikt och längd. "Genom att växa lite varje dag gör jag mig klar för den stora dagen." Nu är ditt barn troligen över 48 cm långt och väger mellan 2,7 och 3 kg, vilket är i närheten av födelsevikten. Men de här sista veckorna är viktiga, och ditt barn lägger fortfarande på sig cirka 15 gram fett om dagen. Fettet hjälper till att reglera kroppstemperaturen och hålla en jämn blodsockernivå. Hjärnan, och huvudskålen som omger den, fortsätter att växa.

Trycket lättar. Ligger barnet längre ner vid det här laget? Det kan kännas som om ditt barn har sjunkit ner i bäckenet – och det kanske den också har gjort. Denna nedsänkning, som kallas fixering, kan inträffa några veckor innan födseln. Den nya, lägre positionen kan göra att trycket på dina lungor lättar, vilket gör att du får lättare att andas.



Din graviditet

För- och nackdelar. Fixeringen har dock både för- och nackdelar. Det positiva är att du får lättare att andas. Det negativa är att du kan känna ett ökat tryck i nedre delen av magen och i bäckenet. Dessutom ändras din tyngdpunkt, så du kan känna dig lite klumpigare nu än innan barnet fixerades.

Packat och klart! Har du packat din väska för sjukhusvistelsen ännu? Bara 5 procent av alla barn föds på planerat datum, så det kan vara bra att ha väskan packad och klar om ditt barn kommer för tidigt. Packa bara ner det nödvändigaste –du måste ju ta med dig allt hem igen, tillsammans med eventuella presenter o.s.v. Du behöver ett bekvämt nattlinne eller en pyjamas, en bekväm morgonrock, halkfria tofflor eller inneskor, en bekväm amningsbehå, toalettsaker och sköna kläder till dig själv och bebisen. Vad ska jag inte ta med mig? Smycken och kreditkort är onödigt. Men packa ner legitimation, patientbricka och lite pengar till tidningar och godis. Det kan också vara bra att skriva en lista med telefonnummer till personer du vill ringa och berätta om den glada nyheten. Till papporna: Glöm inte kameran och extra batterier. Packa också ner ombyteskläder och toalettsaker till dig själv. Förlossningen kan dra ut på tiden, och du kanske vill fräscha upp dig lite i halvtid.

Noggrann undersökning. Din barnmorska börjar kanske nu kontrollera om din livmoderhals har öppnat eller dragit ihop sig och tittar efter tecken på förlossningsvärkar. Många kvinnor börjar öppna eller dra ihop sig flera veckor innan förlossningen, medan andra inte uppvisar några tecken på värkar innan det är dags att åka till sjukhuset.

Så säger experterna. Om du inte redan har gjort det, är det nu dags att börja handla babyutrustning. "När du handlar barnkläder, leta efter plagg med generösa hål för huvudet, som gör det lätt att klä på och av barnet", föreslår Suzanne Dixon," Du kanske kan låna en del av barnets första utrustning, den används under kort tid och slits inte ut.." För en lista över nyttiga basplagg och fler säkerhetstips från Ylwa Avellen


Egna tankar:


Jag hoppas att lillkillen har sjunkit lite nu. Sist stod han fortfarande väldigt högt och huvudet var rörligt, men det positiva är ju att han iaf legat med huvudet ner väldigt länge och risken att han skulle vända sig nu är väldigt liten.
Jag har känt mycket större tryck på blygdbenet den senaste veckan (kanske tom 2), det känns som om det ska gå sönder och jag mpste gå bredbent för det är som om jag har en boll mellan benen, jättebekvämt!
Behöver fortfarande gå upp och kissa kanske 3 ggr per natt, vilket är en stor minsking från i mitten på graviditeten, så "symptomen" motsäger varandra lite där.
Vi har iaf nästa barnmorskebesök på onsdag, efter 3 veckors väntan, ska bli spännande att se hur mycket jag har växt. Sist hade jag växt 3 cm på 2 veckor!
Ser fram emot att väga mig igen nu, gud vad roligt det hade varit om jag slutade på +1kg under hela graviditeten.

Jag förstår inte alla som säger att man känner bebis mindre nu. Visst, han sover kanske oftare, men när han väl rör sig så RÖR HAN SIG. Nu känner man ju verkligen minsta lilla rörelse och hela magen guppar så fort han rör sig. Han har hicka iaf 3-4ggr per dag, jag tycker det är så mysigt, för då vet jag hur han ligger (hickan känns mest bakifrån ryggen).

Annars går man väl bara och väntar på tecken att det har startat. Kollar efter slemproppen hela tiden, efter rosa/röda flytningar, frekventare förvärkar, mer smärtsamma förvärkar. Ja jag behöver väl inte säga att både jag och Oliver är så redo vi kan bli nu.
Varenda gång jag ringer säger han: "Is he coming now?!" haha han längtar som tusan han också.
För mig ska det bara bli så skönt att kunna bocka mig ner/sitta/ligga, ja allt sånt som en normal person gör utan att tänka på det haha.




Kommentarer
Sandra

Jag gick själv in i vecka 35 idag och behöver inte gå upp alls för att kissa! Känns väldigt skönt då det verkar som att ni är många som behöver det. Sen så vet jag inte hur det är med hickan och hur bebisen ligger, tydligen ska rumpan ligga där hickan känns och inte huvudet som jag trodde.

2010-03-01 @ 13:31:55
URL: http://gonatcha.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: