2009-09-11 ? 09:21:37

v13 (12+0)


Så då har jag gått 12 fulla veckor och är nu inne i den "säkra" perioden, känns skönt.

I magen:

Moderkakan sköter hela utbytet av näringsprodukter och avfallsprodukter. Den producerar också hormonerna progesteron och östriol som hjälper kroppen att bibehålla graviditeten. Tidigare producerades blodkropparna i gulsäcken, som egentligen inte har någon annan uppgift, men nu har gulsäcken tjänat sitt syfte. Från och med nu producerar fostrets lever och mjälte blodkropparna - och snart börjar också benmärgen att producera blodkroppar.

Barnets ögonlock är stängda för att skydda ögonen som är under utveckling. Fostret kan också vara kapabelt att stoppa en tumme i munnen även om sugmuskulaturen inte är färdigutvecklad än. Flera revben kan vara synliga och vävnader som kommer att bilda ben är under utveckling i fostrets huvud, ben och armar. Bukspottkörteln har börjat producera insulin. Huvudet växer långsammare än tidigare. Få missbildningar tillkommer efter vecka 13.

Nedan kan du se en av våra filmer gjorda med den unika 4D-ultraljudstekniken. Det är en ny och revolutionerande teknik som förbättrar vår kunskap om fostrets utveckling i livmodern. Filmen är gjord i vecka 13.

 

vikt.JPG langd.JPG

35 gram

70-80 mm


Mamma:

De allra flesta mår inte illa längre även om det finns undantag. Magen börjar rundas lite och du kommer antagligen inte i dina vanliga kläder längre. Det kanske inte syns så tydligt utåt men du kan själv lätt se skillnad när du är naken.


Partner:

Nu när magen börjar växa kanske du tycker att graviditeten känns mer verklig, även om du varit medveten om den en längre tid. Om din partner fortfarande är illamående, ge henne några kex eller skorpor och ett glas vatten innan hon stiger upp ur sängen. Det kan dämpa illamåendet.


Mödravården:

Nu kommer du kanske att gå på ditt andra besök hos barnmorskan på mödravårdscentralen. Mellan vecka 13 och 28 brukar man i regel besöka mödravårdscentralen en gång var fjärde vecka. Barnmorskan klämmer och känner på din mage för att se att livmodern och fostret växer som det ska och att fostret rör sig. Ditt blodtryck kontrolleras vid varje besök. Vid vissa besök tar man extra blodprov och urinprov för att kontrollera att du inte utvecklat graviditetsdiabetes eller havandeskapsförgiftning. Det kan också bli aktuellt att ta extra järntillskott om ditt blodvärde är för lågt.

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: