2009-10-16 ? 12:36:34

Vecka 18 (17+0)


I magen:

Nu kan fostret höra! Benen i innerörat och nerverna till hjärnan är utvecklade. Fostret kan höra ljudet av blod som pumpas genom navelsträngen och moderns hjärtslag. Det kan till och med bli skrämt av höga ljud.

Fostret kan också svälja. Han eller hon kan svälja så mycket som 1 liter fostervatten under en dag. Nya forskningsresultat indikerar att fostret redan kan känna törst. Törsten kan vara anledningen till att barnet sväljer för att hålla det skyddande fostervattnet på en jämn nivå.

Fram tills nu har fostrets skelett varit mjukt men nu börjar det att hårdna. De första benen att hårdna är de som finns i benen och i innerörat. Handflatorna har sin rätta form och nu utvecklas fingeravtrycken.

Barnet är känsligt för ljus och det kan göra grimaser, vinka och reagerar på ljud och stötar. Det är vanligt att man känner fostrets rörelser i magen för första gången i vecka 18-20. Än känns det inte som sparkar och slag - snarare som fjärilar i magen.


vikt.JPG langd.JPG

200 gram

20 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

 

Mamma:

Det kan vara svårare att sova allt efter som magen växer. Använd gärna en hel bunt kuddar för att skapa en skön sovställning och kissa alltid innan du lägger dig.

Mödravården:


Har ni inte varit på er första ultraljudsundersökning än så bör den ske senast den här veckan.

Efter vecka 18 är det inte längre tillåtet att genomföra abort om det inte finns särskilda skäl för det. För att göra abort efter vecka 18 krävs Socialstyrelsens tillstånd.


Hur känner jag?


Wow, kan bebisen redan röra, vad mysigt! Då kanske man ska börja tänka på vad man säger ;)
Har definitivt märkt att det är svårare att sova, inte för att magen är i vägen, den är inte så stor än. Men man har ont i höfterna och hittar ingen bekväm sovställning. Har 4-5 kuddar själv i sängen varje natt, stackars Oliver, nästan ingen plats för honom!
Jag kissar innan jag lägger mig, sen får jag nog kissa 2 ggr till innan jag somnar och sen går jag upp allt mellan 1-4 ggr per natt. Har märkt att jag vaknar tidigare på morgnarna, idag vaknade jag halv 8 och har varit uppe sen dess.
Ultraljudet är om 6 dagar, ska bli så underbart, längtar så mycket!
Får försöka sno någons data och uppdatera nu när vi inte har internet på ett tag!



2009-10-16 ? 09:06:00

Arghh


Min älskling ställde sitt alarm på fel tid i morse, så istället för halv 9 så blev det halv 8, han somnade om lika snabbt igen, men det kunde ju jag glömma. Så jag gick upp istället och började pack det sista, är bara pyttelite saker kvar nu och det tar jag ikväll efter jobb.
Nu ska jag spendera resten av morgonen med att bara ta det lugnt och vakna till liv.

2009-10-15 ? 22:07:12

Tired



Idag har jag varit igång hela dagen. Jag och mamma flyttade ut alla flyttlådor och allt småplock ifrån deras lägenhet till deras nya. Redan efter första rundan kl 11 så kom ischiasen, ONT! Jag lyfte inget tungt alls, det blev massa lätta saker. Kom i stort sätt precis hem, kanske varit hemma i 40 minuter, så är ganska trött. EN dunderhuvudvärk på det så har jag ju receptet på en underbar dag!
Mamma, pappa, Jocke och Oliver fortsätter imorgon medans jag är på jobb, då lär dom tömma resten av deras lägenhet så att Ollie kan börja städa den. Sen på lördag är det bara för oss att flytta in våra saker där. Eller ja bara och bara, att flytta är ju så jävla roligt! Men det ska bli skönt när vi väl är inne och kan börja sätta iordning saker.

Nu ska jag iaf sova är grymt trött! Köpte lite lösgodis innan som vi ska mysa på nu till ett avsnitt av stargate, får väl se om jag orkar hålla mig vaken i ett helt avsnitt.
Som tur är så börjar jag inte förrän kl 15 imorgon så hinner väl packa det mesta inför lördagen och även få en liten sovmorgon.
2009-10-14 ? 22:01:06

Flytt




Jaha då var det bestämt, på lördag flyttar vi. Jag och Oliver satte igång igår kväll och packade hela köket på typ en timme, inte illa, särskilt när man inte mår bra. Imorgon är jag ledig och då får päronen nycklarna till sin nya lägenhet, ska hjälpa mamma att börja flytta dit småsaker, men blir absolut inget tungt lyftande för mig.
För det första så klarar inte foglossningen av det och för det andra så finns det ju smartare saker att göra när man är gravid.

Det värsta är att from lördag så har vi inget internet på x antal veckor, bredbandsbolaget är duktigt sega med att få igång det igen. Hoppas det inte tar allt för lång tid!

Om 8 dagar är det ultraljud!!

Och om 7 veckor är det London/Birmingham som gäller. Angela berättade att dom hade börjat på babysim med Daniel och han älskade det! Marie ska snart börja sticka en filt till spjälsängen, mys!

Nu blir det energiladdning i form av mackor och clementiner.

2009-10-13 ? 10:31:38

Pyton


Idag mår jag inget bra alls. Det började igår, kom från ingenstans. Fick värsta huvudvärken och sen feber också, samtidigt som jag frös som bara den!
Hoppas det bara varar i någon dag, har inte ork eller tid att vara sjuk då vi antagligen flyttar redan i helgen.
Nu ska jag gå och lägga mig igen, ta en panodil zapp och hoppas på att bli bättre
2009-10-10 ? 10:24:58

London



Imorgon kommer söta Elin och hennes kompis hit för att spendera natten. Hon ska ha sin praktik i danmark och undrade om dem kunde sova här söndag/måndag. Självklart!
Ska bli superkul att se henne igen, var några år sen sist!
Vi lärde känna varandra i London men sen flyttade hon till Australien med en kille hon träffade i London och det var senaste gången jag träffade henne.

Nu bär det av till en helvetes jobb dag, 11-21, lär inte vara på bästa humör när jag kommer hem.
Ha en trevlig dag folk!
2009-10-09 ? 10:03:34

Shopping


Igår så träffade jag Sandra och Malin för att gå och fika. Vi gick som vanligt till espresso house och där bjöds det på kyckling och ruccola panini, eller som Oliver sa punani...hmm.
Supergott som vanligt, men var inte ens i närheten av mätt, som vanligt.

Efter det gick vi in på Gina Tricot och kollade lite, Sandra hittade koftor till mig som var på rea, tack! Så jag fick 2 st koftor en mörkblå och en ljusgrå för 99.50kr styck, inte illa va?
Sedan bar det av till H&M och där hittade jag en lila mammatröja, också på rea. Sen blev det 2 mammalinnen, ett svart och ett vitt. Allt detta blev 420kr, snacka om kap!

Denna jobbhelgen lär bli ett helvete, ska jobba väldigt många timmar. Idag blir 14-21.15, imorgon 11-21.15 och på söndag 11-19.15. Fast goa pengar blir det, tar gärna extra timmar så att jag kan spara lite mer innan bebis kommer. Denna månaden har vi dubbelhyra när vi flyttar, för där är deposition på nya lägenheten, men det får man ju tillbaka när man flyttar, men ändå, kul att betala in 12200kr i hyra(!).
Sen så bär det av till London/Birmingham i november, så där lär ju gå åt en del pengar. Vi har betalat resan, men sen är det massor av buss vi måste ta, som kostar skjortan och present till lilla Daniel som ska döpas.
Så det springer snabbt iväg.

Nu blir det frukost och sen slänga sig i en dusch och sticka till jobb. Ha en bra dag allesammans.
2009-10-09 ? 09:39:42

Vecka 17 (16+0)


I magen:

Den här veckan börjar fostret att producera det bruna fettet som ska hålla barnet varmt efter födseln. Under graviditetens sista trimester (sista 3 månader) kommer fostret att lägga på sig flera lager av fett för att skydda det och hålla kroppen varm. Vikten har fördubblats de senaste två veckorna. Moderkakan växer också för att ge fostret tillräckligt med näring och syre. Den är nu 2.5 centimeter tjock och innehåller tusentals blodkärl som ger näring och syre från moderns kropp.



vikt.JPG langd.JPG

150 gram

18 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).


Mamma:


Den ökade blodmängden i din kropp kan få dig att utsöndra mer sekret, vilket märks genom ökad svettning, nästäppa och ökade flytningar från slidan. Det är normalt och inget du behöver oroa dig för. Det försvinner efter förlossningen. Du bör undvika medicinsk nässprej under graviditeten - men sprej eller pipetter med koksaltlösning går bra att använda.

Flytningar i kombination med klåda eller sveda är symptom på svampinfektion. Risken för att drabbas av en svampinfektion är större under graviditeten eftersom sockermängden i slidan ökar. På apoteket finns receptfri kräm och vagitorier mot svampinfektion. Din partner bör också behandlas eftersom ni kan överföra infektioner till varandra när ni har sex.

Dina bröst har troligen förändrats en hel del sedan du blev gravid. Mera blod strömmar genom brösten vilket gör dem större. Många kvinnor går upp en eller två bh-storlekar. Hos vissa kvinnor blir vener i brösten synliga som små tunna blå streck. En del kvinnor kan också känna av smärtor i ljumskarna.

 

Hur mår jag?

Det enda som jag känner igen av det här är brösten, det har definitivt blivit större, och har såna snygga blåa ränder överrallt. För det mesta mår jag jättebra, får ont i höfterna och ryggen från och till, men bara om jag slitit ordentligt på jobb.

Sen är jag superhungrig hela tiden också, min ämnesomsättning måste gå på högvarv, med tanke på att jag äter som en häst (i mina mått mätt iaf) och fortfarande inte har gått upp något alls, ligger fortfarande på minus 2-3kg. Så länge det håller sig så är jag glad, behöver ju inte gå upp så mycket. Men däremot så är jag knappt godissugen alls längre, jag har sug av frukt och vatten, dom två kan jag inte leva utan, och det är ju nyttiga saker så kanske därför jag håller samma vikt.

Vi längtar båda så mycket tills vi får "träffa" (se) vår lilla bebis. Jag vill bara veta att den växer som den ska, att allt ser bra ut. Sen om det går om det är en pojke eller flicka. Dagen efter ultraljudet så ska vi på barnmorskebesök, ska bli kul att få lite överdos av bebis, för då lyssnar hon på hjärtat också :D

 

 

 

 

 

 

2009-10-07 ? 14:44:56

Fiskgratäng


Nu har älsklingen kommit hem, äntligen! Hatar att vara hemma själv. Har hunnit med en svängom med dammsugaren medans Oliver gick till affären. Sen blev det fiskgratäng och gurka till lunch, det var supergott!!

Ikväll blir det "whiskeylåda" utan whiskey, så himla gott.
Nu ska vi bara se någon serie och kanske vila en timme, ni vet ju hur trött jag är hela tiden, det måste botas.
Får nog ta och slänga i mig lite mer clementiner också, supergott.
Får en sån längtan efter jul när jag känner lukten av dom..

Oliver var så söt och satt med en hel timme av förlossningskliniken, han brukar aldrig vilja se det annars. Men vi satt och tittade och han frågade en massa och så kelade han med magen, jag blir så bebissjuk!
Imorgon är det bara 2 veckor kvar till ultraljud och vi längtar båda jättemycket. Jag har fått en känsla av att dom inte kommer att våga gissa könet, så vi får väl se :P
2009-10-07 ? 09:56:20

091007


Idag är jag äntligen ledig. Har haft så ont i ballen (skinkan) och höfterna de senaste dagarna. Hjälper ju inte att man håller på och gör en massa saker på jobb som kanske inte är så bra för fogarna, men kan ju säga att min chef där inte har så stor förståelse för graviditet.
När jag tex sa till henne att snart kommer jag inte kunna lyfta så tunga lådor osv utan någon annan får hjälpa mig, så kläckte hon bara ut sig att "kan man inte utföra sig jobb så får man faktiskt ansöka om havandeskapspenning eller sjukskriva sig" Jaja whatever you say. Jag gör mitt jobb väldigt bra, gör alltid extra saker osv, så om jag behöver hjälp att lyfta lådor för att
1. Jag är gravid och borde inte lyfta tungt. & 2. Jag får jävligt ont i kroppen om jag gör det.
varför ska det då vara sånt jävla problem. Sen iförgår bad hon mig att städa kylar som vi har under arbetsbänken, så det var bara att doppa rumpan i golvet och börja skrubba, kan ju säga att jag knappt kunde gå igår, hade så jävla ont. Men jag tänker inte ge henne en ursäkt att klaga. Så det vara bara att njuta av de trevliga smärtorna.

Förresten, ni som är gravida, har ni märkt att om man rör sig för snabbt när man ligger ner, ska byta liggposition eller liknande. Att höfterna hoppar till? Igår gjorde dem det på mig, iförgår också, jag riktigt hörde hur benen, diskarna (ja vad det nu var) klickade till som sedan följdes av ett jävulskt skrik ifrån mig då smärtan kom, Oliver höll på att få en hjärtattack.

Jaha, då var det färdig gnällt om gravidkrämporna.

Idag ska förhoppningsvis få lite packning gjort, inte mycket kvar, det är köket, och sen lite smågrejjor här och var. Oliver hade städat så fint till jag kom hem igår, dammsugat och torkat golv och allt, jag blev superglad. Han är så snäll min pärla. Sen i morse låg han och kliade mig på ryggen när vi båda var sådär halvvakna, det är så mysigt att vakna så.

Imorgon ska jag fika med Sandra och Malin, yeah! Ska bli kul, undrar vart vi ska gå? ;)

Nej om man ska klämma i sig några extra clementiner nu, kan ju faktiskt få brist på c-vitamin annars:D
2009-10-05 ? 21:52:52

smärta


Har såå ont i rumpan idag, har ischias som strålar i hela skinkan och ända ner till baksidan av knäet, kan inte göra något utan att det hugger till. Så nu tycker jag synd o mig själv.

Såg att någon hade kommenterat att jag kanske behövde bilstol, men det behöver vi inte. Vi har ingen bil eller ens körkort, så för tillfället behöver vi ingen. När vi åker hem från BB eller om vi ska åka med någon någonstans så kan vi alltid hyra en, känns ganska onödigt att lägga ner 1500kr på något man kanske kommer att använda 10ggr. Så tack för förslaget, men vi ska inte ha en bilstol.

Min älskling har varit duktig och tvättat och diskat nu tills jag kom hem från jobb, sen hade han tänt ljus i hallen som en liten romantisk gest, han kan vara rätt go ibland den där sötnosen :)

Det blir inte fika på onsdag med tjejerna utan på torsdag, då Malin inte alls var ledig på onsdag, så då byter vi dag, nemas problemas :D Ska bli kul att se dem, fast jag såg Sandra idag. Sandra är ju alltid kul att träffa tihih *fjäsk*

Nu börjar flytten att närma sig, ska bli skönt att ha det överstökat, jag hatar att flytta. Skönt att jag slipper bära så mycket denna gången iaf haha, man kan ju inte bära massa tungt när man är gravid :D
En ganska bra ursäkt tycker jag.

Ultraljudet börjar också närma sig med stora steg. Det pirrar i hela kroppen när jag tänker på det, att få se vårt lilla mirakel röra på sig och jag håller tummarna på att den lilla vill visa oss om h*n är en pojke eller flicka, så nyfiken är jag! :D

Nu blir det lite kvällsfika sen mys med älsklingen.


2009-10-04 ? 22:03:30

Vagnen <3









Måste säga att den är 1000gr snyggare i verkligheten, VI ÄLSKAR DEN, kan inte sluta titta på den, har ställt den bredvid sängen hahahaha.

Katterna har redan invigt inköpskorgen också, men I vagnen får dom inte ligga!
2009-10-04 ? 21:09:39

Inköpslista


Jag sitter och försöker fundera ut vad vi fortfarande behöver köpa, nu när vi har allt det stora. Då kan jag känna mig lugnare att jag har allt på en lista. Så tänkte skriva allt vi har köpt här och sen allt vi behöver köpa, snälla rätta mig gärna om ni tycker att jag glömt något eller om det finns något som jag absolut inte behöver köpa.

Vi har köpt:

- Barnvagn (Emmaljunga city jet duo)
- Skötväska, myggnät och regnskydd
- Spjälsäng
- Skötbord
- Bokhylla

- BabyBjörn bärsele
- Babygym
- Mobil till spjälsäng
- Mobil till ovanför skötbordet
- Barnvagnsleksak

- Täcke till vagn
- Kudde till vagn
- 1 påslakanset till vagn

Köper av Malin:

- Babysitter
- Amningskudde
- Bröstpump
- Hoppgunga

Kläder

Stl 50:
- 6st bodys
- 2st par byxor
- 1st pyjamas
- 1st omlottröja

Stl 56:

- 15st par byxor
- 2st tröjor
- 3st sparkdräkter
- 4st pyjamas
- 14st bodys
- 2st sovpåsar

Stl 62:

- 11st par byxor
- 13st bodys
- 3st pyjamas

Stl 68:

- 3st par byxor
- 2st bodys
- 2st par joggingställ i fleece

Stl 74:

- 3st bodys
- 1st par byxor

Diverse:


- 5st mössor
- 2st par strumpor
- 2st dregellappar

Behöver köpa:

- Lakan till spjälsäng
- Kudde till spjälsäng
- Bäddset till spjälsäng
- Spjälskydd
- Filtar
- Skötbädd + överdrag
- Plastad frotté
- Barngalgar
- Badbalja + badhjälp (sån björn man sätter i baljan som barnet ligger i)
- Babymonitor
- Febertermometer till rumpa
- Tvättlappar i frotté från IKEA
- Nappar
- Babyhängmatta till spjälsäng (vill jag ha men ej nödvändigt)
- Tricot-Slen bärsjal

Hygien

- Stora bindor
- Amningsnapp
- Amingskupor, helst i satin eller liknande som ej fastnar i eventuella sår
- Bröstvårtssalva "Purealan"
- Salvor (Miniderm & Inotyl)
- Babyschampoo, tvål, badolja osv
- Babytops
- Skumtvättlappar och tvättlappar av papper

Kläder

- Vita strumpor
- Vita mössor
- Fler kläder i stl 50, känns för lite, eller?
- Möjligtvis en tunnare overall eller fleeceställ i mindre storlek till bebisen anländer i mars.



Ni som läser får jättegärna hjälpa mig om det är något jag har glömt, eller om där är något som jag absolut inte behöver köpa. Jag tycker det är jättesvårt att veta, det här är ju vårt första barn.



2009-10-02 ? 09:01:36

Vecka 16 (15+0)

I magen:

Fostret kan hålla huvudet upprätt och utvecklandet av ansiktsmuskler gör att det kan uppvisa olika ansiktsuttryck, till exempel rynka pannan och kisa. Muskelrörelserna börjar att bli koordinerade. Öronen sitter på rätt plats, likaså navelsträngen vars fäste har flyttats ner på magen. Fostret tömmer sin blåsa varje 40:e-45:e minut. Det är möjligt att avgöra kön med hjälp av ultraljud.

Om fostret är en flicka bildas under veckan flera miljoner ägg i hennes äggstockar. Eftersom en kvinna inte kan reproduceraägg ska dessa räcka till hennes cirka 400 ägglossningar i livet.

 

vikt.JPG langd.JPG

100 gram

14-15 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

 

Mamma:

En del kvinnor kan känna svaga sparkar nu. Det känns som ett sprattlande grodyngel och sparkarna kan lätt blandas ihop med gaser eller tarmrörelser. Oftast är det omföderskor som känner sparkarna vid den här tidpunkten. Det är inte ovanligt att förstagångsgravida känner sparkarna först i vecka 22 24.

Ditt hjärta pumpar runt en allt större mängd blod och du kan lätt känna dig andfådd. Många kan känna av halsbränna och sura uppstötningar.


Mödravård:

Nu brukar det vara dags för den första ultraljudsundersökningen. Det är ett spännande ögonblick som gör graviditeten än mer verklig. Tänk att få se ditt blivande barn för första gången! Det brukar gå bra att få eller få köpa en utskrift av ultraljudsbilden. Med hjälp av ultraljudet kan barnmorskan fastställa det beräknade förlossningsdatumet mer exakt. Man kan också se hur fostret utvecklas, om det är ett eller flera foster, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Fram till vecka 28 går du i regel till mödravårdscentralen var fjärde vecka.


Hur känner jag mig?

Jag tror att jag har känt bebis. Det har inte varit en stark spark eller så men det känns nästan som om det bubblar i magen och det är över på några sekunder, har känt detta 2-3 ggr. Men det är väldigt svårt att avgöra om det är bebis eller inte, får väl vänta några veckor till tills det inte är någon tvekan om att det verkligen är bebis.

Känner igen mig som tusan på att man lättare blir andfådd, jag märker det nu när jag cyklar. Hela sommaren har jag cyklat uppför den stora backen vid jobb, nu kan jag knappt gå uppför den, andas som om jag har gjort ett helt spinningpass.

Har även börjat känna av foglossning. Får riktigt ont i höfterna och hela ryggen när jag varit på jobb ett tag. Där är så hårt golv och man står och går runt där hela tiden, går inte att sitta ner. Så 2-3 ggr per dag får jag gå ner och sätta mig i 5-10 min. Ischias har också blivit en trevlig vän, särskilt i vänstra ballen (skinkan, till er läsare som inte är skånska)

Men det är värt det! För den 22e oktober kommer vi att få se vår lilla plutt levare rövare i magen och förhoppningsvis också om det är en pojke eller flicka. Gud vad jag längtar!


Här kommer lite bilder på foster i vecka 16. Tänk att vår bebis ser ut som en liten människa nu.
Det var ju just nyss som det bara var en liten cellklump, detta kallar jag mirakel!



2009-10-01 ? 10:46:00

Ultraljud!!!



Idag kom äntligen tiden för ultraljudet. Så den 22 oktober 09.15 ska vi får se den lilla. Gud helt plötsligt blev jag nervös. Det är som att man ska träffa en kändis, det första mötet. Vi kan se om den lilla har Olivers eller min näsa (hoppas på hans haha) och framförallt se h*n röra på sig!

Nej nu tycker jag att de här 3 veckorna kan få spriiiinga iväg så att vi sitter där nu!


Imorgon efter jobb så ska vi på fest hemma hos Shara och Mommo , alkoholfritt för mig, of course :)
Har inte träffat dom på jätte jättelänge så nu äntligen ska vi göra det!

Sen resten av helgen är jag ledig, så skönt.


Nu ska jag gå upp och äta frukost, min mage skriker efter mat.